Ja fa mitja vida que vam decidir emprendre'n una de nova i començar aquest petit gran projecte que és Casa Jaumet i el seu entorn. Aleshores buscàvem un lloc que necessités de les nostres eines i coneixements per a ser recuperat amb respecte als seus orígens. Ho hem fet (ho estem fent) de la manera més respectuosa possible, dissenyant amb criteris de la permacultura i intentant deixar la mínima petjada ecològica. Amb els anys i molt d'esforç i, sempre aprenent dels errors, hem rehabilitat una casa de forma pràcticament ecològica molt integrada al seu medi.
Vam comprar Casa Jaumet el 2005. Actualment és l'única casa habitada d'Aramunt Vell, un poble que es va abandonar cap els anys setanta. Els nostres fills són la 13a generació que hi viu. Antigament, Casa Jaumet era dels amos del molí d'oli del poble, i el capellà s'hi estava en una de les estances. Era una de les primeres cases que sortia de la seguretat d'una vila closa i la més propera a la Font Vella, on encara hi ha l'antic molí, en runes. Els antics amos de Casa Jaumet l'havien anat ampliant de mica en mica, a mesura que tenien beneficis.
Aramunt Vell és un poble abanonat amb un estricte Pla Especial sobre les Condicions Urbanístiques del Nucli Urbà i llur l'entorn. Pas a passet, hem anat arreglant casa i les construccions annexes amb el màxim respecte i materials naturals.
Era de Casa Jaumet: Abans i ara
Casa Jaumet es va contemplar com un projecte d'autosuficiència i una casa ecològica per aprofitar l'aigua, energia i reduir l'impacte ambiental dels residus generats. Els materials utilitzats en la construcció són naturals i aïllants, per afavorir l'estalvi d'energia. Principalment hem utilitzat pedra seca, fusta, bigues del país, morter de calç i sulfat de ferro per pintar les parets. Tenim un sistema d'emmagatzematge i aprofitament d'aigua, que es recull dels teulats. L'aigua que bevem l'anem a buscar a la Font Vella i intentem alimentar-nos dels nostres horts i vergers. La casa té plaques fotovoltaiques, que ens permeten funcionar amb energia neta. Finalment, tenim una fossa sèptica, on es degraden els residus biològics (motiu pel qual, només fem servir productes d'higiene ecològics a la llar) i recentment hem construit un vàter sec que ens permet estalviar aigua i fa que els residus tornin a la terra. L'objectiu principal és dissenyar una casa que s'adapti a l'entorn i conviure en harmonia amb la naturalesa.
La casa està envoltada de camps d'oliveres centenàries, moltes d'elles de varietats pallareses tradicionals que s'estan recuperant, com la llargueta i la cua de cirera. Al llarg dels anys hem après com cuidar-les de manera ecològica, fent formacions sobre la matèria, i sobretot amb molta paciència, passió i feina. Tractem els cultius amb criteris agroforestals i d'agricultura regenerativa, intentant captar el màxim de carboni possible. Les nostres dues ruquetes llauren i abonen de manera natural el terreny, per d'aquesta manera no fer servir cap tipus de tractament químic. Cuidem el medi perquè així les oliveres creixen més fortes i resistents a les plagues. Pels volts de Casa Jaumet hi creixen silvestres la sajolida, la farigola, l'espígol, l'artemisa, la cua de cavall, les ortigues, aranyoners, rosers i magraners silvestres.
Tenim dos hivernacles, diversos camps de fruiters i un corral de gallines i galls. El nostre objectiu és poder-nos alimentar exclusivament del que produïm, tot i que no totes les temporades de l'any ens és possible encara. La nostra horta és ecològica i ufanosa, perquè l'hem dissenyat de manera que hi creixin plantes mediterrànies i en simbiosi les unes amb les altres. Tractem els cultius amb tècniques naturals, col·locant material vegetal a la base de les plantes, eixarcolant i fent servir fertilitzants biològics. Periòdicament tractem les plantes amb bioestimulants com la cua de cavall i l'ortiga. Absolutament mai ruixem amb cap tipus de plaguicida o herbicida. Gaudim de poder menjar els nostres propis enciams, bledes, tomàquets, carbassons, carbasses, bròquils, cols, aromàtiques... El seu gust és excepcional!
Les varietats agrícoles són part de la gastronomia dels pobles i un llegat de la pagesia tradicional. Només a Catalunya hi tenim desenes de tipus d'enciams, escaroles, fesols, cols, tomàquets, carbasses... No obstant, aquest patrimoni agrícola s'ha vist desplaçat dels mercats actuals per les 'quatre' varietats de fruita i verdura més productives o comercials. De la mateixa manera, hi ha cultius que pràcticament s'han extingit per desconeixença dels consumidors. Per exemple, a Casa Jaumet treballem en una plantació d'alzines de gla dolç, ja que aquest fruit es menjava antigament de manera similar a com mengem avui dia les ametlles: se'n podia fer farina i pa. D'altra banda, hem reintroduit a la cuina plantes mengívoles gairebé relegades a l'oblit, com les plantes silvestres comestibles. Tot plegat ens serveix per enriquir la nostra dieta en nutrients, colors i textures, però sobretot contribueix a preservar la cultura gastronòmica i la biodiversitat, que és essencial per a l'alimentació del futur.
L'apicultura va ser dels primers projectes que vam iniciar a l'instal·lar-nos aquí, perquè tenim present que les abelles són vitals pel medi ambient i pel nostre aliment. Durant aquests anys hem constatat que l'apicultura és un art desconegut i oblidat, o insensibilitzat i silenciat, i que la mel que es compra avui dia no és mel. Constantment ens hem format en tècniques d'apicultura respectuoses amb el cicle de vida d'aquests animals, fent estades en granges d'apicultors ecològics, cursos, formacions i cates de mel. Cada any hem fet mel fins professionalitzar-nos. Actualment hem desenvolupat un prototip per a poder comercialitzar la bresca de mel, una part de la mel que sovint és privilegi sols dels abellaires, ja que no se'n troba al mercat. Creiem que la mel és una autèntica medicina natural i que les abelles i l'apicultura ecològica tenen una importància cabdal pel medi ambient.
Viure ecològicament ens manté més connectats amb la naturalesa. Tot l'any gaudim del paisatge, els cels, l'aire net, les plantes, els insectes, els fruits i la pau, però també notem directament les conseqüències del canvi climàtic: la sequera, les plagues, el sofriment de les plantes i els animals, ofegats per les altes temperatures, l'assecament de les fonts, els incendis forestals... Gaudim però també patim amb la Terra, això és el motor que ens impulsa a buscar una forma de vida més respectuosa amb la naturalesa.
Al llarg d'aquests anys hem experimentat diverses maneres de viure per aconseguir el nostre objectiu que és completar el projecte de Casa Jaumet i el seu entorn. Aquest procés ens ha dut a la masoveria i a WWOOF, un sistema d'intercanvi per a treballadors en granges ecològiques d'arreu del món.
Encara tenim molta feina a fer a Casa Jaumet i el seu entorn. Tenim un projecte de masoveria i ens calen mans i tècnics per a feines de bioconstrucció, restauració, mà d'obra al camp i molt més. A continuació hi trobaràs l'enllaç al web on hi pengem els projectes futurs.
Subscriu-te per rebre les nostres novetats i mantenir-nos en contacte.
Utilitzem cookies per analitzar el web i optimitzar l'experiència de l'usuari. Consultar la política de cookies.