A Casa Jaumet sempre estem treballant. Som apicultors ecològics, tenim un hort, diversos cultius (de safrà, aromàtiques, fruiters, oliveres centenàries...), un corral de gallines i galls i dos rucs. Tot i que no ho contemplem com a activitat turística, potser us sembla interessant veure com treballem el camp o cuidem la granja, especialment si viatgeu amb nens o en família. També hi trobareu un lloc tranquil i harmoniós on passejar en parella o amics. Us convidem a passar uns dies a l'apartament rural, un lloc on escoltar el silenci i reconnectar amb la Terra.
És temporada de...
A pagès sempre hi ha feina! En funció de la temporada, i l'any, les tasques del camp canvien. A continuació hi trobareu un petit resum de les feines del camp que es fan cada temporada (calendari orientatiu)
El Pallars Jussà és un indret únic de vida tranquil·la i naturalesa. Excursions, esports de muntanya, festes populars, remullades al Lago, cellers i cates de vins, museus, poblets pintorescs, bona música, bars... És ple de possibilitats, per a tots els gustos i edats! Turisme en família, parella, amb amics o retirs. Estem a sols 6 km de la Pobla de Segur.
Sembrem les hortalisses i collim els primers enciams. A finals de primavera l'hort començarà a ser productiu i ja no pararem de collir fins ben acabada la tardor.
Recollim les umbel·les de saüc, les assequem al sol i preparem el xampanyet de saüc.
A finals de primavera, recollim nous verdes i diverses plantes silvestres amb les quals elaborarem una ratafia casolana brutal.
Aproximadament cada 3 anys, desplantem tot el safrà i el triem. Separem els bulbs més grossos dels petitons i tornem a plantar-los.
Quan acaba la floració, cap a l'estiu, recollim la nostra petita producció de mel, tot respectant les abelles i deixant-los una part del botí. Posteriorment tractem la mel cuidadosament per conservar les seves propietats.
Borrassa al terra, bastó en ma, i a fer caure les ametlles!
Triem les ametlles collides treient-lis la membrana que les recobreix i les restes vegetals. Posteriorment es trenquen les closques en una màquina.
Anem a collir el lavandí quan es troba en plena floració. Les assequem i finalment les triem, separant-les cuidadosament de la tija per obtenir les flors. Aquestes flors es destinen a infusions i a fer saquets d'olor i contra els àcars.
El safrà floreix durant ben bé 15 dies, cap a finals de setembre. Cada dia pel matí cal anar a collir les flors esclatades amb molta cura i després triar-les, per separar-ne els pistils.
Prunes, abrecocs, peres, pomes,... Tota classe de fruites delicioses.
Carbassons, pebrots, patates, albergínies, tomàquets,... També collirem les aromàtiques, com la menta, cadascuna en el seu moment més òptim.
A finals d'estiu es cullen els aranyons i es posen en un envàs de vidre a macerar amb anís, per a fer patxaran. Les receptes són ben diverses, varien en proporció i en espècies: alguns hi afegeixen menta, cafè...
Estels fugaços i desitjos. Nits de bona temperatura per sortir a observar el firmament. L'Audit és una experta en explicar el cel!
Borrassa a terra, i a fer caure les olives! Recollim els fruits de tot l'any treballant el terreny, esporgant i cuidant les nostres oliveres, moltes d'elles centenàries i recuperades. És un dels pics de feina més importants de la casa. Cal collir les olives de tots els camps, amb cura de no fer una destrossa als arbres, evidentment, i portar-les al molí en pocs dies, per a que no es facin malbé.
Portem els sacs d'olives al molí del poble i fem el nostre oli. El nostre oli es diu Heroic perquè és fruit d'un esforç extraordinari. Es gesta tot l'any, fins i tot anys enrere, en el cas d'oliveres recuperades, el resultat de cuidar la terra ecològicament.
Preparem cosmètics naturals que ens ajudin a combatre els llavis tallats pel fred.
Potser ens sorprèn alguna nevada...
Cada dia...
També tenim un projecte de reconstrucció. Estem recuperant cases antigues en runes i les volem convertir en espais nous, tenint sempre cura de l'aprofitament de recursos i amb tècniques de bioconstrucció.
Subscriu-te per rebre les nostres novetats i mantenir-nos en contacte.
Utilitzem cookies per analitzar el web i optimitzar l'experiència de l'usuari. Consultar la política de cookies.